21 Nisan 2008 Pazartesi

EYÜP MEZARLIĞI


Fetihden hemen sonra Fatih Sultan Mehmed, hocası Akşemseddin tarafından rüyada keşfedilen Eyyub el-Ensari'nin şehid olduğu yere bir türbe ve cami yaptırmıştır. Ardından, yüzlerce yıl boyunca Müslümanların Eyyub el-Ensari'ye komşu olma istekleri kentin büyük mezarlıklarından birinin oluşmasını sağlamıştır.

Buradaki bir çok mezar taşı başlıbaşına birer sanat şahaseridir. Ayrıca bu taşların üslupları incelerek İmparatorluğun zihniyet tarihine ilişkin ilginç ipuçları elde edilebilir.

Eyüp mezarlığında halkın yanı sıra padişahlar ve hanedan mensupları, sadrazamlar, şeyhülislamlar, aralannda Necip Fazıl'ın da yeraldığı çok sayıda ilim, sanat ve fikir adamlarının mezarlan vardır. İçinde güzel bir ahşap cami olan mezarlığın yanında yeralan Piyerloti Kahvesi yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bir mekandır. Fakat Eyüp'te gecekondulaşma başladıktan sonra mezarlık ihmal edilmiş, bir çok mezarın üstüne evler yapılmış, değerli mezar taşları inşaat malzemesii olarak kullanılmıştır.

Ayasofya Camii Külliyesi içinde yer alan Ayasofya Türbeleri beş ayrı türbeden oluşmaktadır. Ayasofya Camii müştemilatında Mimar Sinan tarafından Sultan II. Selim için yapılan türbe bunların birincisidir. Aynı yerde 1600'de Mimar Davut Ağa tarafından Sultan III. Murad için ikinci türbe yapılmıştır. Daha sonra Mimar Dalgıç Ahmed Ağa üçüncü büyük türbe binasını meydana getirmiştir. Buraya Şehzadeler Türbesi, 1639'da Sultan I. Mustafa türbesi ve Sultan İbrahim Türbesi de inşa edilmiştir. Sultan II. Selim, Sultan III. Murad ve Sultan III. Mehmed'in türbeleri Osmanlı mezar mimarisinin klasikleşmiş ve muhteşem anıtlanndandır.

Hiç yorum yok: