21 Nisan 2008 Pazartesi

İSTANBUL İKLİM

İstanbul İli’nin ikilimi Akdeniz bölgesi iklimi ile Karadeniz bölgesi iklimi arasında bir geçiş oluşturmaktadır. İlin kuzey kesimleri Karadeniz, güney kesimleri Akdeniz ikliminin etkisi altındadır.

İl içinde yağış her tarafta birbirine yakın değerlere sahiptir. Genel olarak kışları yağışlı, yazları kurak olan Akdeniz iklimi arasında bir özellik göstermektedir. Kış mevsiminde özellikle Balkan Yarımadasından gelen ani soğuklar ile Karadeniz etkisini gösteren çisintili-yağışlı az soğuk, ama üşütücü havalar ile lodoslu ılık havalar birbirini izlemektedir. Kışın zaman zaman sis olaylarına, ani ısı değişimlerine ve şiddetli rüzgarlara rastlanmaktadır. Rüzgarlar İl içinde en fazla kuzeydoğudan (poyraz) esmektedir.

Ortalama sıcaklık yaz ve kış arasında 9-20 °C fark etmektedir. Yaz ortalama sıcaklığı 20-25 °C arasında değişirken, ortalama yüksek sıcaklık en fazla temmuz-ağustos aylarındadır. Ortalama düşük sıcaklık ise en az ocak-şubat aylarında görülmekle beraber, ısı 0 °C’nin altına nadir düşmekte ve kısa süre devam etmektedir.

Yağış yaz aylarında düşük, kış aylarında fazladır. En fazla yağış ocak ayında, en düşük yağış ise eylül ayında olmuştur.

Yıllık Yağış Toplamı 665,8 mm’dir.

Hiç yorum yok: